hétfő, 20 június 2016 09:25

Lakossági Hírlevél

ELEKTRONIKUS LAKOSSÁGI BŰNMEGELŐZÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZER

Lakossági Hírlevél

2016. nyár

Vakáció alatt is törekedjen a biztonságra!

   

Mire figyeljen az otthona védelme érdekében?

Ön tehet legtöbbet biztonságáért!

 

ü  Ha eddig nem gondolt rá, most sem késő, cserélje le bejárati ajtajának zárszerkezetét egy korszerű, biztonságos, több csapos zárbetétre. Szükség esetén szereltessen fel kiegészítő zárat, mely több ponton rögzít.

ü  Szedje rendbe lakását kívül-belül mielőtt elutazna, ellenőrizze le a zárak, redőnyök, riasztók állapotát és használja ezeket ( a riasztót kapcsolja be, a zárakat zárja be).

ü  Az ingatlan körül található eszközöket (létra, szerszámok, kerti bútorok stb.) pakolja el, mivel ezeket a betörő eszközként használhatja, illetve ezek bevonzzák az illetéktelen személyeket.

ü   A növényeket vágja vissza úgy, hogy a cserjék ne legyenek 90 cm-nél magasabban, míg a fák ágai ne érjenek le 180 cm-nél alacsonyabbra, mert így egy átlagos termetű behatoló nem fog tudni észrevétlen mozogni a területen.

ü   Ne verje nagydobra azt, hogy mikor lesz távol, mert ezzel tippet adhat az elkövetőknek, akik figyelik a közösségi oldalakat és az üresen álló ingatlan „segítheti” kártékony tevékenységüket. A telefon üzenetrögzítőjére se mondja rá, hogy elutazott.

ü  Beszélje meg bizalmasával, hogy távolléte alatt visszatérően ellenőrizze lakása állapotát, ürítse postaládáját vagy vágja a füvet olyan látszatot teremtve, mintha laknák az ingatlant. 

ü  Értékeit zárja el és készpénzt ne hagyjon otthon. Ingóságairól készítsen egy listát, feltüntetve azok jellemzőit, mert eltulajdonításuk esetén segítheti ezzel a nyomozást.

ü  Kapcsolja ki a csengőt és szerezzen be időzíthető kapcsolót, mely időnkét felkapcsol a lakásban egy-egy berendezést, azt a látszatot keltve, hogy otthon tartózkodnak. 

ü  Helyezzen el helyi hang és fény riasztót, mozgásérzékelő fényvetőt, mely a szomszédok felé adhat jelzést a behatolásról.

ü  Kössön érték és kockázatarányos lakásbiztosítást, mely egy káresemény után anyagi támaszt nyújthat.

ü  Amennyiben betörést követnek el sérelmére, azonnal tegyen bejelentést a 112-es segélyhívószámon és működjön együtt a hatósággal. Ne változtassa meg a helyszínt azzal, hogy rendet tesz, mert a nyomok rögzítését megnehezítheti.

 

 

Figyelem! A nyár a „strandszarkák” időszaka, védekezzen ellenük!

 

  • Ha autóval érkezik lehetőleg kijelölt, őrzött parkolóba álljon le. Értéket ne hagyjon járművében, sértetlenségét induláskor ellenőrizze.
  • Előfordulhat, hogy azért rongálták meg járművét, hogy amíg a javítással van elfoglalva a nyitott utastérből elemeljék értékeit, ezért figyelmesen járjon el és tartsa távol a túlságosan „segítőkész” idegent.
  • A legszükségesebb dolgokat vigye magával a fürdőhelyre, ami értékes helyezze értékmegőrzőbe vagy lehetőség szerint valaki felügyeljen meglétükre.
  • A gépjárműje indítókulcsára különös figyelmet fordítson, mert sok esetben azt igyekeznek a tolvajok megszerezni, mivel annak birtokában akadály nélkül elvihetik azt.

 

Mit tegyen ha turistaúton meglopták, kirabolták?

Amennyiben külföldön történik sérelmérebűncselekmény azonnal értesítse a helyi hatóságot, tegyen feljelentést. A jegyzőkönyv másolatát kérje el és őrizze meg, szükségére lehet további ügyintézés bonyolításában. Bankkártya lopás esetén azonnal értesítse a számlavezető bankját és kérje annak letiltását. Hasznos lehet az úti okmányok előzetes fénymásolása, digitális formában történő elmentése ellopásuk esetére. Utazás megkezdése előtt informálódjon a célországról a www.konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon. Ezen a portálon többek között utazás előtti gyorstippekről, utiokmányokkal kapcsolatos hasznos információkról, országonkénti utazási tanácsokról, konzuli szolgáltatásról, segítségnyújtásról és egészségügyi tudnivalókról is hasznos információ található.

Honlapunkon a www.bunmegelozes.eu honlapon belül keresse a Tourist Police menüpontot. Tájékozódjon a vagyonvédelem módszereiről és technikai eszközeiről.

 

Megéri  figyelmesnek és körültekintőnek lenni!

_______________________________________

    

 

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

3527 Miskolc, Zsolcai kapu 32. Pf.:161

Telefon: (46) 514-500/23-27, fax: 27-37

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

menu-logo